Tanker omkring julefilmer og julesanger.

Jeg har den siste tiden hengt meg litt opp i det som blir kalt julefilm og julesanger. Slik jeg ser det, så blir jo alle sanger som omhandler, vinter og snø er julesanger og er filmen tilfeldigvis lagt til rundt juletider, så er dette en julefilm, noe jeg absolutt ikke er enig i.

La oss se litt på sanger først. La meg ta noen eksmempler, jeg forstår ikke hvorfor sanger som

Bjelleklang
Snømannen Kalle
Hei mitt vinterland
Vinter og sne
Vi tenner våre lykter når det mørkner

Bjelleklang: Den sanger handler jo om vinter og snø og at en er ute på slede tur, dette er jo noe en kan gjøre hele vinteren når det er snø

Snøammannen kalle,er jo om en snømann det blir liv i, hva har det med jul å gjøre?

Hei mittvinterland, ja teksten sier seg vel selv hva den handler om og vinteren er vel ikke bare når det er jul?

Vinter og sne, samme som Hei mit vinterland

Vi tenner våre lykter når det mørkner, en nydelig sang om om å tenne lys når det mørkner og at det lyser opp, noe en vel kan gjøre utenom det er jul?

Så la oss se litt på de såkalte julefilmene

Julekoret
Finding Jon Christmas
En familie på utlån
Askepott
Christmas visitor

Ja, jeg har enda flere ,men konsterer meg om disse. Alle disse filmene er lagt til rundt juletiden, men det er jo ikke noe eksakt julefilm, etter mitt skjønn. Julekoret har jeg jo skrevet om i et tidligere blogginlegg, så sier ikke noe mer om den.

Findig Jon Christmas, handler om en mann som forlot sin familie mange år tilbake, kommer tilbake til bygda rundt juletider, en fotograf tar bilde av ham der han sitter med sin hun og det amerikanske flagget. Dette blir slått opp i avsien og det blir leting etter ham. Søsteren kjenner ham igjen og legger ut på leting etter ham. Hun har i tilegg en revy på gang for å redde en avdeling på sykehuset. Broren hennes blir tilbudt 50 000 for å gi et interjuv. Ja, jeg vil ikke si så mye mer i tilfelle noen vil se den, men for meg er det jo ikke julefilm, filmen er bare lagt til juletider.

En familie på utlån handler om en dame som er alene med datteren sin, faren er ikke til å stole på å bare stakk avgårde 6 mnd før jul og de har ikke sett ham siden. Så ender de opp med å være en utlånt familie til en som skal gjøre en butikk med en som regner med at han har familie og så er det jo om de problmene som oppstår med dette. Igjen for meg ingen julefilm, men en film som er lagt til juletider.

Askepott, som blir sendt hver julekveld er jo ingen julefilm, men vi er nå så vant til å se den ved jul, at det har jo blitt det. Tror de fleste får julesteming ved å se den.

A christmas visitor er om en familie som har sluttet å feire jul for mange år siden, da de fikk dødsbudskap på deres sønn som var i krigen, da de holdt på å pynte juletreet. Så en dag når faren er på minnesmerker skjer merkelig ting og faren finner ut at de skal feire jul og han møter en ukjent mann, som var i samme krigen på samme tidspunkt som hans sønn. Han blir med hjem og har julekvelden sammen med familien. Dette er for meg en film som handler mere om savn etter sine kjære og kanskje få et budsakp fra dem som er på den andre siden.

Jeg vet jo ikke om andre er enig med meg, men disser filmene i tilegg til mange flere, som bare er lagt til jul og ikke har noe med nisser og gjøre, eller selve juleevangeliet, eller om juleferiring, føler jeg ikke er dirkete julefilmer og jeg begynner å se disse på senhøstene, da jeg synes det er fine filmer.

Om sylvi

Jeg er gift, har tre skjønne barn. Har meninger om mangt og mye og er ikke redd for å stå for det jeg mener. Av og til må en trølitt varsom, for ikke trå noen på tærne, men en bør tåle at en person ikke er enig med deg, samme hva det gjelder Her vil jeg skrive om ting som opptar meg, skrive ned mine meninger og tanker, men forventer ikke at andre skal være enig med meg. Jeg har mine meninger, andre har sine meninger, slik er livet og det derfor det er så spenndene.
Dette innlegget ble publisert i Jul, Tanker og følelser. Bokmerk permalenken.

2 svar til Tanker omkring julefilmer og julesanger.

  1. sylvi sier:

    Julefilmer skal være filmer vi sitter igjen med gode følelser etter å ha sett.
    Julesanger trenger absolutt ikke ha et relgiøst innhold, nisser og forventinger til julen kan være julesanger det også. For meg er det jo viktig å få inn kristen innhold også, men på låven sitter nissen, som du sier, synger vi og mange andre med nisser. Musevisa er er jo en kjekk sang da 🙂

    Jeg ser også «hjelp det er juleferie» blir liksom ikke helt jul uten den. Den er like morsmo hver enest gang. Første søndag i advent ser jeg «Muppetene en julefortelling».

  2. Siv Anita sier:

    Askepott…. jeg synes det er en sørgelig film å vise i en gledens høytid!!! Så den orker jeg rett og slett ikke uttale meg om.

    Jeg synes julefilmer er filmer om julefeiring – og de skal være morsomme! Hvert år ser jeg «Hjelp! Det er juleferie!» med Chevy Chase flere ganger, og ler like mye hver gang! Jul skal være morro og koselig!

    Og jeg er enig; det er forskjell på julesanger og vintersanger, men samtidig mener jeg at julesanger også kan være uten religiøst innhold. «På loven sitter nissen» er et fabelaktig eksempel på en sånn sang! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *